Μοναστήρια

Ι.Μ. Ελώνης

‘Ούρα κα και τσαι βογητά ποίετε ένα σταυρέ ταν Έωνη’ Ώρα καλή και ευλογημένη κάνετε ένα σταυρό στην Παναγία την Έλωνα’ όπως έυχεται και η πινακίδα φεύγοντας από το Λεωνίδιο προς την Έλωνα. Αξιοσημείωτα είναι και τα μοναστήρια της περιοχής με το μοναστήρι της Παναγίας της Έλωνας να πρωτοστατεί. Η μονή αφιερωμένη στη Θεοτόκο είναι ξακουστή για την εικόνα Της, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, μία από τις 70 που αφιέρωσε ο Άγιος στη Μητέρα του Θεού. Η Μονή της Έλωνας βρίσκεται σε θέση που κόβει την ανάσα. Αιωρείται θαυμαστά πάνω από το χάος, επιβλέποντας τη χαράδρα που δημιουργεί ο Δαφνώνας. Από πάνω της υψώνονται κάθετα ερυθροί βράχοι, ως να την σκέπουν. Το μοναστήρι χτίστηκε το 16ο αιώνα και σήμερα φιλοξενεί, εκτός από τη θαυμαστή εικόνα της Θεοτόκου, πολλά Άγια λείψανα, ευαγγέλια και κειμήλια, καθώς και αφιερώματα ανθρώπων που ευλογήθηκαν με κάποια από τα πολλά Της θαύματα.

Ι.Μ. Αγίου Νικολάου Σίντζας

Άλλο ένα μεγάλο μοναστήρι της Κυνουρίας είναι ο Άγιος Νικόλαος της Σύντζας. Ο Άγιος Νικόλαος τιμάται ιδιαίτερα στην περιοχή τόσο για τη σχέση του με τη θάλασσα όσο και για τα ορμητικά νερά που κατέρχονται από τις κορυφές των γύρω βουνών. Ο Άγιος εποπτεύει όλες τις υδάτινες δίνες και φροντίζει κα τις ημερεύει. Σύντζα σημαίνει συκιά στα τσακώνικα και πράγματι οι συκιές στολίζουν την απόκρημνη και βραχώδη αυτή γωνιά, δυτικά του Λεωνιδίου. Το μοναστήρι χτίστηκε τον 13ο αιώνα και ίπταται ανάμεσα σε γη και ουρανό. Η θαυμαστή εικόνα του Αγίου μνημονεύει την κοίμηση του, κάτι που την καθιστά σπάνια στα πλαίσια της αγιογραφίας. Πολύ κοντά στο μοναστήρι υπάρχει το σημαντικότατο σπήλαιο του Διονύσου, ενώ αρχαιολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα σπήλαια της περιοχής κατοικήθηκαν από τη νεολιθική εποχή.

Ι.Μ. Αγίου Νικολάου Καρυάς

Ξακουστό και το μοναστήρι της Καρυάς, κρυμμένο στο οροπέδιο του Πάρνωνα μετά το μεσαιωνικό κάστρο του Οριόντα και βόρεια από το Λεωνίδιο. Ο ναός είναι Αθωνικού ρυθμού με εντυπωσιακό δωδεκάγωνο τρούλο που μοιάζει να αιωρείται και αριστουργηματικό ξυλόγλυπτο τέμπλο από καρυδιά. Το καθολικό του ναού είναι κατάγραφο από τοιχογραφίες (1638) που φιλοτεχνήθηκαν από τους αγιογράφους Δ. & Γ. Μόσχο από το Ναύπλιο. Τα κελιά και οι βοηθητικοί χώροι που περιβάλουν το μοναστήρι είναι σκεπασμένοι με σχιστόλιθους του Μαλεβού. Στον ομφαλό του ναού δεσπόζει ο καλοδιατηρημένος δικέφαλος αετός του 1734. Η μονή είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο τον προστάτη των απλών ανθρώπων και εκδικητή των άπληστων και των επιδρομέων και εορτάζεται στις 6 Δεκεμβρίου και στις 8 Ιουλίου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο