Δραστηριότητες

Το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής είναι ιδιαίτερο και προσφέρεται όλες τις εποχές του χρόνου για μικρές και μεγάλες αποδράσεις αφού ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε θάλασσα και βουνό ή ακόμη και να τα συνδυάσει.

Αν είστε λάτρεις της θάλασσας μπορείτε να κολυμπήστε στα καταγάλανα καθάρια νερά και να χαλαρώσετε στις βοτσαλωτές παραλίες της περιοχής, να κάνετε καταδύσεις και να εξερευνήστε τα μυστικά του βυθού, να επιδοθείτε στο σπορ του ψαρέματος ή να αναζητήσετε λίγη δράση κάνοντας θαλάσσια σπορ.

Αν πάλι προτιμάτε το βουνό μπορείτε πεζοπορήσετε σε παρθένα μονοπάτια, χαραγμένα μέσα σε ένα πλούσιο φυσικό τοπίο, να αναρριχηθείτε στον επιβλητικό ‘’κοκκινόβραχο’’ και τις δεκάδες κοντινές αναρριχητικές διαδρομές, να πάτε εκδρομές στα γύρω γραφικά χωριά, να επισκεφτείτε τις παραδοσιακές απόκρημνες μονές και τα ξωκλήσια της περιοχής, αλλά και να πάρετε μια γεύση αρχαιοελληνικού πολιτισμού περιδιαβαίνοντας τα μυκηναϊκά και δωρικά ευρήματα και μνημεία.

Κατά την περιήγηση σας στο Λεωνίδιο μπορείτε να επισκεφτείτε τον Πύργο του Τσικαλιώτη. Πύργος βραβευμένος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προστατευόμενο κτίριο της unesco, χτισμένος το 1808. Ανοικοδομήθηκε από τον Κωνσταντίνο Τσικαλιώτη που προέρχεται από τις παλαιότερες και σημαντικότερες οικογένειες της Τσακωνιάς. Ο ίδιος ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας, και πρόσφερε πάρα πολλά χρήματα και εφόδια, στον αγώνα της απελευθέρωσης ενώ δάνεισε και πάρα πολλά στο Νέο Ελληνικό Κράτος. Ο πύργος είναι χαρακτηριστικός τύπος αμυντικής κατοικίας, πέτρινη κατασκευή με ενετικές επιρροές στην κατασκευή του και με ενδιάμεση προσθήκη κεραμικών, τόσο στον πυργίσκο όσο και στα υπέρυθρα.

Σημαντικός είναι επίσης ο Πύργος του Πολύτιμου και του Ζωγράφου ο οποίος βρίσκεται στο βόρειο άκρο του Λεωνιδίου. Σώζονται οι όμορφες μεσάντρες του, τα υαλοφράγματα στους φεγγίτες και οι πολεμίστρες. Φρουριακής δομής κτίριο, ο Πύργος του Χατζηρούδη έχει παράθυρα εξαιρετικά μικρά για να προσφέρουν ασφάλεια και πολεμίστρες, κάθετες σχισμές, για να προστατεύονταν οι άνθρωποι.

Μετάβαση στο περιεχόμενο