Πεζοπορία

Αν είστε λάτρεις της πεζοπορίας θα βρείτε δεκάδες μονοπάτια διαβαθμισμένης δυσκολίας και θα απολαύσετε διαδρομές αρμονικά χαραγμένες μέσα στο φυσικό περιβάλλον. Τα μονοπάτια στην περιοχή του Λεωνιδίου οδηγούν σε ξωκλήσια περιμετρικά της πόλης αλλά και συνδέουν περιφερειακά το κεφαλοχώρι με τους γύρω οικισμούς.

Πανόραμα Λεωνιδίου – Μύλος Μανωλάκη – Δεξαμενή – Αι Γιάννης: 1 ώρα

Από τον Μύλο του Γεωργάκη-Μανωλάκη παίρνετε τον δρόμο με κατεύθυνση το μοναστήρι της Έλωνας και στα 500 μέτρα μετά την φάρμα με τις αγελάδες, στρίβετε δεξιά στον χωματόδρομο. Μετά από 20 λεπτά ανηφορικής διαδρομής φτάνετε στο ρέμα του Φώκου περνάτε απέναντι, διασχίζετε το χωράφι με τις ελιές που οδηγεί στο ρέμα της Σάλας. Εν συνεχεία ακολουθείτε το μονοπάτι περνάτε την φάρμα με τα πρόβατα και ακολουθείτε τον χωματόδρομο που σας βγάζει στον δρόμο της Βασκίνας. Συνεχίζετε ευθεία στην άσφαλτο και μετά από 100 μέτρα ακολουθείτε τον χωματόδρομο προς την δεξαμενή του Λεωνιδίου. Η θέα είναι εκπληκτική και θα σας αποζημιώσει, καθώς περπατάτε κάτω από την σκιά του επιβλητικού κοκκινόβραχου, στα πόδια σας απλώνεται η πόλη του Λεωνιδίου ενώ στο βάθος αγναντεύετε την καταγάλανη θάλασσα του Μυρτώου πελάγους. Μετά την δεξαμενή παίρνετε το μονοπάτι βγάζει στην εκλησία του Αι γιάννη στην περιοχή Σίο. Μην ξεχάσετε την φωτογραφική μηχανή σας!!

Προφήτης Ηλίας – Το μονοπάτι των πεύκων: 1.30’ ώρα

Από την συνοικία Κοίλασο στη θέση Σκυλοχώρι διασχίζετε τα τελευταία σπίτια και ακολουθείτε το μονοπάτι που περνάει μέσα από και τα χωράφια με τις ελιές και τις χαρουπιές. Το σκηνικό της φύσης μεταβάλλεται ευχάριστα όταν φτάσετε στο πευκόφυτο μονοπάτι του λόφου όπου στην κορυφή του δεσπόζει το γραφικό ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. Η θέα της πόλης από εκεί είναι εκπληκτική, ενώ ανατολικά το μάτι αιχμαλωτίζεται από το μπλέ του ορίζοντα που σμίγει αρμονικά με την θάλασσα.

Αγιος Νικόλαος – Σίντζας: 2 ώρες

Ασφαλτοστρωμένη διαδρομή με κύριο χαρακτηριστικό της τις κορδέλες του δρόμου με τις ανηφορικές κλίσεις. Με αφετηρία τον Άγιο Χαράλαμπο, περνάτε την περιφραγμένη έκταση με τις βερικοκιές και τον Αι Γιώργη. Μετά το μέσον της διαδρομής έχετε την ευκαιρία να ξαποστάσετε στο παγκάκι δίπλα στο σταυρό. Η θέα της μονής από το σημείο θα σας εντυπωσιάσει καθώς το μοναστήρι φαίνεται να έχει φωλιάσει μέσα στο φυσικό καταφύγιο των κουφωτών βράχων. Μπορείτε να επισκεφτείτε την Μονή, να θαυμάσετε την θέα μέσα από το φαράγγι αλλά και να νιώσετε το δέος που προκαλούν οι πορτοκαλί όγκοι που υψώνονται σχεδόν πάνω από το κεφάλι σας. Η κατάβαση είναι εύκολη και φυσικά συντομότερη από την ανάβαση.

Λεωνίδιο – Πετσίνα, Σκαλί του κοκκινόβραχου: 1.30’ – 2 ώρες

Από το κοιμητήριο των Αγίων Πάντων ακολουθείτε τον χωματόδρομο και στα 500 μέτρα στρίβετε αριστερά στο μονοπάτι που περνάει μέσα από τις ελιές προς το βράχο. Η διαδρομή περνάει μέσα απο ένα στενό πέρασμα του κοκκινόβραχου, σημείο γνωστό ως το σκαλί του κοκκινόβραχου. Παλαιότερα η διάβαση γινόταν και με μουλάρια. Μετά από 15 λεπτών πορεία βγαίνετε στο κυπαρίσσι της Κάτω Πετσίνα. Από εκεί βλέπετε Πάρνωνα δυτικά, Μυρτώο πέλαγος ανατολικά, ενώ η θέα της πόλης είναι εκπληκτική.

Λεωνίδιο – Πραγματευτή: 2.30 ώρες

Από το κοιμητήριο των Αγίων Πάντων παίρνετε τον χωματόδρομο προς το μαντρί και ακολουθείτε το λιθόστρωτο μονοπάτι μέσα από την χαράδρα που οδηγεί στο μικρό οροπέδιο Λίμνες πάνω από την Πραγματευτή. Κατηφορίζετε προς το όμορφο γραφικό χωριό που είναι χτισμένο στην κορυφογραμμή του βουνού και φτάνετε στην πλατεία. Προνομιακή θέα καθώς βορειοανατολικά αγναντεύετε τον Αργολικό κόλπο και νοτιοανατολικά το Μυρτώο πέλαγος.

Λεωνίδιο – Βασκίνα: 2.30 ώρες

Από την 9η στροφή του δρόμου προς την Βασκίνα ακολουθείτε το μονοπάτι που περνάει κάτω στις δίδυμες σπηλιές. Ένα από τα λίγα εναπομείναντα καλοδιατηρημένα λιθόστρωτα μονοπάτια της περιοχής που χρησιμοποιείτο μέχρι την δεκαετία του 80 ως μουλαρόδρομος και συνέδεε οδικά το Λεωνίδιο με την Βασκίνα. Περνάτε από την τοποθεσία Φώκου και της Σάλας ή Πούντας και φτάνετε στο Εφταδέντρι. Στην Πούντα όπου βρίσκεται η παλαιά δημόσια στέρνα μπορείτε να κάνετε μικρή στάση για να δροσιστείτε και να αγναντέψετε τον Πάρνωνα δυτικά και να θαυμάσετε τα ρέματα με τους κοφτούς καταπληκτικούς βράχους μπροστά σας. Καταλήγετε στο μικρό οροπέδιο, ακριβώς στην διχάλα που οδηγεί στον οικισμό Άνω και Κάτω Βασκίνα.

Πούλιθρα – Άγιος Γεώργιος, 1.30 ώρα

Πίσω από το μικρό λιμανάκι του χωριού ξεκινάει το μονοπάτι που οδηγεί στο όμορφο ξωκλήσι του Αι Γιώργη. Απολαυστικό, ξεκούραστο περπάτημα κατά μήκος της παραλίας με τον ρυθμικό παφλασμό του κύματος να σκάει στην ακρογιαλιά ενώ στα δεξιά το πράσινο του βουνού κατηφορίζει ομαλά και σμίγει αρμονικά το μπλε της θάλασσας. Το εκκλησάκι είναι χτισμένο πάνω στους βράχους που βρέχονται από την θάλασσα και παραπέμπει σε εικόνα νησιώτικου τοπίου.

Τσιτάλια – Άι Αθανασίου από Τσιτάλια: 2.30 ώρες

Από την διασταύρωση του δημοτικού σχολείου Τσιταλίων στρίβετε αριστερά περνάτε το μαντρί του Μπάλα και φτάνετε στο μικρό οροπέδιο και παίρνετε το μονοπάτι αριστερά. Περνάτε το δημόσιο στερνάκι με το προσκυνητάρι και κατηφορίζετε το βουνό. Στην διασταύρωση στρίβετε δεξιά προς Αι Θανάση. Διαδρομή μέσα στο πράσινο με εκπληκτική ποικιλία φυτών και βοτάνων. Οι κουμαριές με το υπέροχο καφέ-κόκκινο κορμό και το έντονο πράσινο φύλλωμα θα σας εντυπωσιάσουν. Καθώς περπατάτε αγναντεύετε το Λεωνίδιο και μετά το μικρό οροπέδιο ακολουθείτε το στριφογυριστό μονοπάτι, περνάτε τα χαλάσματα του αρχικού ναού του Αγίου Αθανασίου που βρίσκεται ακριβώς στην κορυφή του βουνού. Το μονοπάτι σας οδηγεί δεξιά από την πλευρά της θάλασσας όπου το τοπίο αλλάζει. Η θέα της Πλάκας και του κόλπου των Πουλίθρων είναι εκπληκτική ενώ στο βάθος βλέπετε τον κάβο του Μπουρνιά, την Παραπόλα και τις Σπέτσες.

Πραγματευτή – Μέλανα: 2 ώρες

Λιθόστρωτο καλοδιατηρημένο μονοπάτι, παράλληλα με την κορυφογραμμή του βουνού συνδέει τους δυο οικισμούς. Από την Πλατεία του χωριού της Πραγματευτής ανηφορίζετε προς το κοιμητήριο στο τέλος του χωριού. Στρίβετε αριστερά και κατευθύνεστε προς τη θέση Σταυρός, δίπλα από τον Άγιο Νεκτάριο, περνάτε κάθετα το χωματόδρομο και ακολουθείτε το μονοπάτι. Μικρή στάση στο προσκυνητάρι του Αγ. Νικολάου για να απολαύσετε την θέα και συνεχίζοντας φτάνετε στον οικισμό Μέλανα όπου μπορείτε να δροσιστείτε στην πηγή του χωριού.

Έλωνα – Ντουσκιάς – Αγιος Δήμήτριος / Πουρναρός

Από την βρύση των κυνηγών που βρίσκεται κάτω από το μοναστήρι της Έλωνας περνάμε το ρέμα και ανηφορίζουμε το πέτρινο μονοπάτι που περνάει από την πηγή με τα κυπαρίσσια με τοπωνύμιο Ντουσκιάς. Συνεχίζουμε μέσα από την χαράδρα της Έλωνας και ακολουθούμε το λιθόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί στον Κοσμά. Φτάνουμε στο οροπέδιο του Πουρναρού που βρίσκεται σε 1000 μ υψόμετρο και ξαποστένουμε στο μικρό εκλησάκι του Αγίου Δημητρίου πνιγμένο μέσα στα έλατα. Έλατα, κέδροι και άλλα σπάνια φυτά συναντάμε στην διαδρομή μας. Στην επιστροφή μπροστά μας η επιβλητική χαράδρα της Έλωνας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο