Τοποθεσία

Πλάκα Λεωνιδίου

‘εικόνα μοναδικής παραθαλάσσιας ομορφιάς, περιβάλλον ξεκούρασης, χαλάρωσης και άνεσης’

Στην Πλάκα, στο επίνειο του Λεωνιδίου, στο μετερίζι της αρκαδικής γης, δημιουργήσαμε για εσάς δύο ξεχωριστά συγκροτήματα διαμερισμάτων και δωματίων, μόλις μια ανάσα από την θάλασσα. Το λιμάνι της Πλάκας κείτεται στην νοτιοανατολική πλευρά του Νομού Αρκαδίας και απέχει μόλις 3 χιλιόμετρα από την κωμόπολη του Λεωνιδίου. Το διάφανο γαλάζιο του Μυρτώου πελάγους με το πλούσιο πράσινο του Πάρνωνα, συνθέτουν εικόνα μοναδικής ομορφιάς και δημιουργούν περιβάλλον ξεκούρασης, χαλάρωσης και άνεσης.

Sorry:
- Please recheck your ID(s).
- If you are showing a private album, check that the "Retrieve Photos From" option is set to "User's Private Album" and that the Authorization Key is correct.
Λεωνίδιο

‘Το Λεωνίδιο είναι η σημερινή πρωτεύουσα της Κυνουρίας,
της περήφανης Τσακωνιάς.’

Βρίσκεται στη μεσανατολικά της Πελοποννήσου στα νότια σύνορα της Αρκαδίας. Πάνω από το Λεωνίδιο δεσπόζουν επιβλητικοί ερυθροί βράχοι που αντανακλούν τις διαθέσεις του ήλιου από την ανατολή έως τη δύση. Αυτοί οι κοκκινόβραχοι αποτελούν ένα φυσικό παρατηρητήριο. Τα δυσπρόσιτα αυτά βουνά που κλείνουν την Κυνουρία δημιουργούν ένα καταφύγιο, έναν «Σίγουρο Τόπο», όπως τον χαρακτήρισε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Αυτόν τον τόπο οι Τσάκωνες, που οι ρίζες τους πάνε πολύ πίσω στο παρελθόν, τον προστατεύουν με αφοσίωση πολεμιστή και μύστη ταυτόχρονα.

Ο οικισμός του Λεωνιδίου κατηφορίζει ομαλά από τους πρόποδες με κατεύθυνση τη θάλασσα, κυκλωμένο από τις σκιές των εσπεριδοειδών και των ελαίων. Η όμορφη κοιλάδα δροσίζεται από τον ποταμό Δάφνωνα, που στην αρχαιότητα ονομαζόταν Σελινούντας. Ο Δάφνωνας τον περισσότερο χρόνο είναι ένας άνυδρος ποταμός, όμως τους χειμερινούς μήνες εξαιτίας των άφθονων βροχοπτώσεων στις ορεινές όμορες περιοχές ξεχειλίζει από νερό και είναι τότε που οι ντόπιοι λένε, όπως συνηθίζουν, ότι «κατέβασε ποτάμι». Το Λεωνίδιο έχει ως φυσικά του ‘σύνορα’ τον Πάρνωνα (ή αλλιώς Μαλεβός) και τον Αργολικό κόλπο με το Μυρτώον Πέλαγος. Σύνορα που επέτρεψαν στο Λεωνίδιο να είναι ταυτόχρονα προστατευμένο από τυχόν εισβολείς αλλά και ανοιχτό, μέσω θαλάσσης, σε άλλους τόπους.

Η θάλασσα έφερε μέχρι το Λεωνίδιο Θεούς και Αγίους και πήρε ως αντάλλαγμα ανθρώπους για να τους ταξιδέψει μέχρι την Κωνσταντινούπολη, την Ιταλία και ακόμα πιο μακριά. Το όνομά του οφείλεται στον Άγιο Λεωνίδη που τον τρίτο αιώνα, μαζί με τα επτά πνευματικά του παιδιά, μαρτύρησε φρικτό θάνατο.

‘Το Λεωνίδιο είναι μια πρωτεύουσα της θάλασσας με μακραίωνη ναυτική ιστορία.’

Τα σεπτά τους σώματα αποδόθηκαν με σεβασμό από τη θάλασσα στις ακτές της Κυνουρίας. Τα παρέλαβαν οι άνθρωποι ως δώρο και στη μνήμη του Αγίου ονόμασαν τον τόπο Λεωνίδιο. Στα τσακώνικα λέγεται «Άγιε Λήδι». Το αρχαίο όνομα του Λεωνιδίου είναι Βρασιές ή Πρασιές. Η θέση τους ήταν στην Πλάκα, εκεί που σήμερα βρίσκεται το επίνειο του Λεωνιδίου. Και με έναν μυστηριακό τρόπο, το όνομα Βρασιές οφείλεται πάλι σε ένα δώρο της θάλασσας που συνδέει τον τόπο αυτό με τον αλλόκοσμο. Εδώ εξέβρασε η θάλασσα τη Λάρνακα με τη θανατωμένη Σεμέλη και τον ακριβό της γιο, το Διόνυσο. Οι ευσεβείς εντόπιοι τίμησαν με ταφή τη Σεμέλη και παρέδωσαν τον απροστάτευτο Διόνυσο στις φροντίδες της Νύμφης Ινούς. Η Ινώ τον έκρυψε σε σπήλαιο κοντά στη σημερινή Μονή Αγίου Νικόλαου της Σύτζας που έκτοτε ονομάζεται σπήλαιο του Διονύσου. Ανάμεσα σε λάμποντες σταλαγμίτες και σταλακτίτες, προστατευμένος από τις έριδες, ο Διόνυσος μπόρεσε να κατακτήσει τη θεϊκή φύση. Ο θεός Διόνυσος προίκισε με ευφορία τη γη και την έκανε να καρπίζει εκλεκτά αμπέλια. Γι’ αυτό και η πεδιάδα του Λεωνιδίου ονομάστηκε προς τιμής του «Διονύσου Κήπος».

Sorry:
- Please recheck your ID(s).
- If you are showing a private album, check that the "Retrieve Photos From" option is set to "User's Private Album" and that the Authorization Key is correct.
Μετάβαση στο περιεχόμενο